Acasă Actualitate Nicio surpriză. „Interimarul” Ovidiu Andriș câștigă concursul de la Filarmonica „Banatul”

Nicio surpriză. „Interimarul” Ovidiu Andriș câștigă concursul de la Filarmonica „Banatul”

DISTRIBUIȚI

Marți, 7 februarie, reprezentanții Primăriei Timișoara anunță rezultatul final al concursului de proiecte de management de la Filarmonica „Banatul”. Câștigătorul este Ovidiu Andriș, cel care a ocupat și în ultimii doi ani, interimar, fotoliul de la conducerea instituției. Dacă Andriș a primit o notă finală de 9,81, contracandidatul său, dirijorul Radu Popa, a fost notat cu doar 6,89, fiind de altfel, pentru că nu a luat mai mult de 7, declarat respins. Rezultatul nu este neapărat surprinzător, mai ales că încă de după prima probă cu note, Andriș avea un avans lejer.

Vă mai amintim că procedura a fost „cu cântec” încă de la prima probă, cea a dosarelor. Cel al lui Radu Popa a fost inițial respins, aparent absurd, însă admis după contestație. Ulterior, dirijorul s-a plâns că este dezavantajat. Totuși, la următoarele probe a fost notat clar sub contracandidatul său. Popa a primit 7,08 la „analiza proiectului de management” și 6,71 la „susținerea proiectului de management în cadrul unui interviu”. Andriș a primit 9,76, respectiv 9,86 la cele două probe. Ar mai fi de menționat că reprezentanții primăriei țin secretă lista membrilor din comisia de concurs, pe motiv că persoanele respective „și-au dat acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal strict în vederea desfășurării procedurii”.

Ovidiu Andriș conduce Filarmonica „Banatul” din august 2021, când a fost numit cu titlu interimar de primarul Dominic Fritz. Fostul director Ioan Gârboni numai ce picase, în luna mai, evaluarea activității manageriale în perioada 2017-2021. Gârboni a contestat în instanță atât procedura de evaluarea a sa, cât și concursul lansat imediat după aceea. Nu a obținut decât o suspendare temporară a concursului. Suspendare care a venit la scurt timp după proba dosarelor, probă la care, de altfel, Ovidiu Andriș nu fusese admis din cauza lipsei de experiență, lucru care însă nu l-a împiedicat pe primarul Dominic Fritz să îl aleagă ca interimar.

Acum, ca și în august 2021, reprezentanții primăriei îl prezintă pe Andriș astfel:

„Este absolvent al liceului de muzica Ion Vidu din Timișoara, licențiat cu distincția Summa cum laude la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și a obținut diploma de masterat la Academia de Orchestră a Filarmonicii de Stat din același oraș. În 2017 a fondat Trib’Art, cunoscută drept Tribul Artistic – asociație din Timișoara ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale. În completarea studiilor, a obținut certificări de management cultural din partea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală și a Cursului Internațional de Management Cultural SuCarMus (Sustainable Career in the Music Sector).

Din poziția de manager cultural, Ovidiu Andriș a coordonat proiecte reprezentative pentru domeniul muzical-educațional, precum Romanian Chamber Orchestra, unul dintre cele mai importante proiecte dedicate muzicii clasice din România, unic prin structura ansamblului – reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii). Eufonia este cel mai important festivalul de muzică clasică de camera din vestul țării, recunoscut nu doar pentru nivelul ridicat al actului artistic, dar și pentru concertele de muzică clasică susținute în comunități aparte: spitale, muzee, penitenciare, stațiuni balneo-climaterice, mănăstiri, sau zone rurale defavorizate. În ultimii ani, a fost implicat în producția unora dintre cele mai importante evenimente ale Asociației TM2023 – Capitală Europeană a Culturii, precum Café 21, Impuls Fabric, Dante21, Festivalul Luminii TM2021, Sport21, Memoriile Cetății.

Două dintre cele mai recente reușite manageriale sunt admiterea lui în programul de Management Training organizat de MOST Music (program european ce își propune să dezvolte scena World Music din Balcani) și performanța de a transforma Tribul Artistic în prima asociație din România membră a European Music Council și International Music Council”.

Comentarii

comentarii